Produkter

Produktionen af mel med en god bageevne sker i et tæt samarbejde mellem landmanden og mølleren. Faktorer, der spiller ind på melkvaliteten, er både valget af kornsorter, dyrkningsmetoder, vejret, opbevaring af korn, og selvfølgelig hvordan formalingen foregår. På Bornholms Valsemølle er vi i en løbende dialog med vores kornleverandører henover året. De er alle eksperter i dyrkningen af korn og er meget interesserede i at eksperimentere med dyrkning af nye kornsorter og "nye-gamle" kornsorter, som fx emmer. De højtydende kornsorter har som regel et lavt proteinindhold, og dermed en ringe bageevne. Derfor er mange af de kornsorter vi bruger, sorter med et lavt udbytte, men med et meget højt proteinindhold. Dette forhøjer selvfølgelig kornprisen, og dermed melprisen. God kvalitet er en hjertesag for os, og derfor prioriterer vi sådan.

På Bornholms Valsemølle lægger vi stor vægt på en skånsom formaling af kornet. Både når der valses på stålvalser og kværnes i stenkværn kan temperaturen blive høj, hvis hastigheden, og dermed kapaciteten, sættes op. En høj temperatur i melet kan ødelægge proteinstrukturene og dermed forringe bageevnen. Derfor kører vores valser og stenkværn ved lave hastigheder og behandler kornet nænsomt.     

Udover landmanden og mølleren har vejrguderne dog også en væsentlig rolle at spille i forhold til melets bageevne, og det er ikke altid et gnidningsfrit samarbejde. Derfor kan kvaliteten af melet variere fra år til år. På Bornholm er vi dog ofte heldige med vejret, og øens unikke klima gør dyrkningen af sydlige solkrævende sorter som durum mulig. 

 

Alt korn formalet på Bornholms Valsemølle er dyrket uden brug af stråforkortere, GMO, spildevandsslam og glyphosat.

 

Bornholms Valsemølle A/S, Møllebakken 5, 3720 Aakirkeby. Telefon: 56 97 40 39.